A szülés – és ami mögötte van

9.00 Maróy Ditta: A dúla szerepe a szülés alatt és a gyerekágyban

Napjainkban átalakulóban van a szülészeti gyakorlat: sok nő már nem nőgyógyászt, hanem szülésznőt és dúlát választ a szüléséhez. Ki az a rejtélyes nevű dúla? Mit tudhat (segíteni) egy nem egészségügyi szakdolgozó, egy laikus? Mit csinál – a várandósság, a szülés és a gyerekágy idején? Milyen hatással van a szülés kimenetelére és a családdá alakulásra. Kizárja-e a dúlai segítség az apa jelenlétét a szülőszobán, vagy segíti azt?

10.00: Vincze Felícia: A kórházi rutin beavatkozások előnyei és hátrányai

Az előadásban röviden áttekintjük, hogyan is került a szülések zöme az otthonokból a kórházakba és milyen következményekkel is járt ez a változás. A szülés elmedikalizálódása azt is jelenti, hogy számos olyan beavatkozás él a gyakorlatban, amelyeket rutinszerűen használ a kórházi személyzet, holott ezek egy része mára teljesen idejét múlt és szükségtelen, mint például a beöntés, kúp vagy a borotválás. Másik részét egyszerűen túl sokszor vagy nem megfelelően alkalmazzák. Ezen intervenciók közé tartozik az oxitocin túl gyakori használata, a gátmetszés és a magzatburok mesterséges megrepesztése. Az előadás során ezen beavatkozásokról lesz részletesen szó.

11.00: Feller Adrienne: Édeni cseppek a Földanya méhéből. Az illóolajok alkalmazása várandósság, szülés, gyermekágy idején
Az illóolajok a növények quinteszenciái, bennük rejlik minden, ami a növényben van. Ha kell feloldják a félelmet, elsimítják a fájdalmat, segítenek minket a megnyíláshoz, támogatnak az elengedésben. Erősítik a magunkba vetett hitünket, segítenek bennünket, hogy Önmagunkká váljunk. Mindig csak ott és abban támogatnak minket, amire szükségünk van.

12.00: Nováky Rita, Csizek Zsuzsanna: Szülésélmény feldolgozásának lehetőségei

Szülésünk története egyike a legmaradandóbb emlékeinknek. Sokakban az idő múlásával sem halványodik. Bizonyos részletek kiemelkednek, míg mások átszíneződnek, érthetőbbé válnak. Ami talán ennél is fontosabb, hogy érzelmileg mindig megérintenek. Legyen a szülés közeli, vagy akár távoli élményünk, emlékezünk. Mit tehetünk, ha nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, ahogy készültünk rá, ha bizonyos részletek fájdalmasak, érthetetlenek, és akár évek múlva is váratlanul felidéződnek?

Előadásunkban beszélünk az egyéni és csoportos feldolgozás lehetőségeiről, bemutatjuk mentálhigiénés tanácsadó és szülésznő csoportvezető kettősünk szerepét és munkáját.

2012. márcis 10.

Pécsimami központ – Pécs, Fürdő u. 1. (A Zsinagóga mellett)

Ingyenes program!

20/5939427, kanga@kangaegyesulet.hu

 

Az előadókról:

Maróy Ditta – dúla, szülésznő, szülésfelkészítő, gyermekágyas dúla

Én az édesanyákkal szeretek foglalkozni: szülés előtt, alatt és után. Rendelkezem saját élményekkel, és belső érzéseim vannak arról, hogy mit lehetne máshogy csinálni. Egy szülés körüli konferencián találkoztam szülésfelkészítőkkel, és azt hiszem, az pecsételte meg a sorsom.

Ma már okleveles szülésfelkészítő, dúla, AquaNatal és babaúszás-oktató vagyok. Elvégeztem egy 40 órás szoptatásról szóló kurzust és egy családkísérő tanfolyamot Berlinben. Hogy hitelesebb legyek és belekóstoljak a kórházi viszonyokba, végzett szülésznő is lettem. A legutóbb pedig gyermekágyas dúlaképzésen szereztem oklevelet. 8 éve vezetem a KANGA Egyesületet, ahol mindent megteszünk, hogy az édesanyák tisztában legyenek a szülés valódi természetével.

Vincze Felícia – független bába, szülésznő, dúla
Mint hétgyermekes anya, négy országban tapasztaltam meg a szülés körüli ellátás különböző típusait. A bábai ellátás megtapasztalása indított arra, hogy újabb 4 év tanulás után mesterszakot végzett bába legyek. Kétéves amerikai szakmai gyakorlatom során több mint tizenöt bábával dolgoztam együtt, így különböző megközelítési módokat és stílusokat ismerhettem meg.

Feller Adrienne – aromaterapeuta
Az aromaterápia iránti érdeklődésem 20 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a stockholmi Elisabeth Skola végzős diákja voltam és a szakdolgozatomhoz kerestem anyagot. Ekkor egy könyvesboltban szinte rám esett egy könyv, amibe belelapozva az aromaterápia fejezetnél szinte villámként hasított belém a gondolat, hogy aromaterapeuta leszek. Nem tudtam hogyan, kinél lehet ezt majd megtanulni, csak egyet tudtam, hogy erről az útról letéríthetetlen vagyok. Nem sokkal később az Axelsson Institut-ben Aromaterapeuta képesítést szereztem. Rögtön ezután találkoztam jelenlegi tanárommal és Mesteremmel, akinek köszönhetem, hogy megtanulhattam az aromaterápia francia irányzatát (orvosi aromaterápia), mellyel egy teljesen új fejezet vette kezdetét az életemben. A külföldi iskoláimmal egy időben kineziológus, majd fitoterapeuta szakvizsgát tettem, és kozmetikus szakoktató diplomát szereztem. A célom, hogy minél több emberhez eljusson az aromaterápia tudománya, ismerete és szeretete.

Nováky Rita
szülésznő, a Bábaszövetség elnöke
Csizek Zsuzsanna
mentálhigiénés szakember, a Perinatus Alapítvány ügyvezetője

A Perinatus Alapítvány célja, hogy a társadalom egészében tudatosuljon, hogy a fogantatástól számított első évnek egy életre szóló meghatározó jelentősége van. Ennek érdekében az alapítvány támogatja a születéssel és szüléssel összefüggő testi-lelki-szellemi egészséget.

Ehhez egyéni és csoportos foglalkozásokkal, valamint ismeretterjesztéssel nyújt lehetőséget egyéneknek, családoknak és mindenkinek, aki érdeklődik saját születésének élménye iránt. Emellett szakemberekkel országos és nemzetközi szinten együttműködve oktatási és kutatási tevékenységet folytat.

 

ditta